Mer info på  SMHoF:s hemsida

Mer info på SMHoF:s hemsida

 Lunch med nyinvalda Europe och styrelsen under ceremonidagen 2018.

Lunch med nyinvalda Europe och styrelsen under ceremonidagen 2018.

 Juryn 2015/2016. Fr v: Jag, Jan Gradvall, Kerstin Behrendtz, Per Sinding-Larsen, Ametist Azordegan.      

Juryn 2015/2016. Fr v: Jag, Jan Gradvall, Kerstin Behrendtz, Per Sinding-Larsen, Ametist Azordegan.

 

 

SWEDISH MUSIC HALL OF FAME

Sedan 2016 är jag ordförande för juryn som sköter invalen till Swedish Music Hall of Fame, där svenska musiker som påverkat sin samtid och framtid väljs in för tid och evighet. Den 3:e maj presenterades årets inval. Hoppas några av dina favoriter fanns med.

Grundtanken med Swedish Music Hall of Fame är att hylla rikedomen i den svenska låtskatten och att bygga broar mellan generationer. De invalda måste ha skivdebuterat för minst 20 år sedan och det långsiktiga syftet är att ge ett erkännande till personer som lagt grunden för svensk populärmusik och därigenom inspirera till nyskapande och utveckling inom musiken, på olika plan. 

Gruppen av invalda artister, kompositörer, textförfattare och övriga branschprofiler som väljs in ska varje år tillsammans stå för en bredd och blandning av genrer och uttryck. Vi i juryn går därför inte kronologiskt tillväga och bockar av givna namn med räknesticka, utan plockar snarare ihop en brokig bukett som representerar Sveriges musiksjäl. Varje bukett är en egen spegel av helheten, från 20-talet då grammofoninspelningarna slog igenom, fram till våra dagar. Vi hyllar både levande och döda musiker och väger dessutom in sådant som personers och gruppers varierande möjligheter att skapa, prestera och nå ut under olika epoker. Det viktiga är att insatsen har påverkat oss; att den säger något om vilka vi är och var vi kommer ifrån. Vilken historia vi har och vilken framtid vi är på väg mot. 

Det som gör juryuppdraget extra tjusigt är att vi får lov att släppa tanken på störst, bäst och vackrast. Mellan de internationella toksuccéerna kan vi varje år också lyfta fram någon som är liten, bäst och lagom extrovert. Pionjärskap och power kan handla om miljoner sålda skivor, men också om att ha tagit ett steg som ingen tidigare har tagit. Vid sidan av den klassiska rosenrabatten visar vi helt enkelt att det även blommar på ängar, balkonger och inombords.

Artikel i POPMANI om hur jag såg på juryarbetet hösten 2015.
Även DN skrev om den nya utmanande uppgiften.

Läs mer om arbetet med Swedish Music Hall of Fame på hemsidan.
VD är Charlotte Wiking.