Normer var temat för Pop och politik sommaren 2016. Foto: Fredrik Bernholm/UR

Normer var temat för Pop och politik sommaren 2016. Foto: Fredrik Bernholm/UR

Den här pressbilden för Pop och politik är tagen av den fantastiska fotografen  Johan Bergmark . 

Den här pressbilden för Pop och politik är tagen av den fantastiska fotografen Johan Bergmark

POP OCH POLITIK

2008 fick jag idén till en serie som länkar ihop musikhistorien med samhällsutvecklingen i övrigt - och UR nappade. Hittills har det blivit 8 radiosäsonger i P4 om somrarna, och serien finns också som tv-program.
Pop och politik används i många klassrum i ämnen som historia, musik och svenska och programmet har dessutom vunnit Stora Radiopriset, Ikarospriset och varit nominerat till Prix Europa för mest innovativa radioidé. 

Ständigt vid min sida har Agneta Karlsson (reporter) och Tommie Bjugger Nissilä (ljudtekniker) funnits, men många andra fina medarbetare har också varit med och skapat programmen.

Smarta popröster som Annika Norlin, Adam Tensta, Lisa Nilsson, Ison & Fille, Monica Dominique, Björn Ulvaeus och Beatrice Eli gav oss makalösa insikter om ämnen som identitet, sex, hybris och makt. Vi har också genom åren berättat häpnadsväckande storys om Stromae, Elisa Lindström, Dolly Parton, Eric Clapton, LaGaylia Frazier, Elise Ottesen-Jensen, Diana Ross, Ola Håkansson, Miley Cyrus, Jill Sinclair, Yazoo, Karl Gerhard, Vivian Maier, Backyard Babies och en hel hoper andra stjärnor. 

Just nu har serien paus, men du hittar massor av info på vår sida på UR och här kan du så klart också lyssna på alla våra tidigare säsonger.

Pop och politik visar hur låtar och artister har speglat samtiden och tvärtom. Programmen är fyllda av hits och aha-upplevelser, vi älskar att gräva fram oväntad musik och oberättade historier, men också att ställa kända låtar och storys i ny dager. Det kan räcka med att fråga Lill-Babs om karriären bakom järnridån för att få fram en helt ny sida av det förflutna. Eller att titta på kopplingen mellan Aviciis sound och de nordamerikanska slavarnas sånger.

I vår podcast hör du Johan Hultgren (researcher), Agneta och mig snacka om programmen från säsongen 2015, med fokus på kvinnornas historia under 1900-talet fram till i dag. Och sommaren 2016 var det Emilia Melgar-Arnheim som tog plats bredvid Agneta och mig. Väldigt högt, väldigt lågt och väldigt roligt extramaterial, om jag får säga det själv. Lyssna exv via iTunes eller PodOmatic.
 

Ikarospriset.

Ikarospriset.

På väg mot Radiogalan 2013. Fr v Carin Evander (dåvarande researcher), Agneta Karlsson (reporter), Tommie Nissilä (ljudtekniker), Per Johansson (projektledare UR) och linslusen längst fram.

På väg mot Radiogalan 2013. Fr v Carin Evander (dåvarande researcher), Agneta Karlsson (reporter), Tommie Nissilä (ljudtekniker), Per Johansson (projektledare UR) och linslusen längst fram.